Az élet építőkockája

Az emberi test több mint kétszázféle érett sejtből áll, melyeknek megvan a maga külön specializált funkciója. Az ütemesen verő szívizomsejteknek vagy a vörösvérsejteknek, melyek oxigént szállítanak testünk minden szegletébe, és minden más specializált „működő sejtnek” mind-mind megvan a maga fontos szerepe.
Az őssejtek különböznek érett, működő sejtjeinktől: különleges módon képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem új szövetek létrehozására is.

Különleges képességüknek köszönhetően az őssejtek alapvető szerepet játszanak az emberi test fejlődésében, a fogantatástól a kialakult szervezet működéséig. Egyes őssejtek „tartalékként” megmaradnak a testünkben, és nélkülözhetetlenül fontosak a sérült vagy öreg sejtek helyreállításában. Az a képességük, hogy különböző specializált sejteket tudnak létrehozni, egyedülálló és különösen hatásos eszközökké teszi őket az orvostudomány számára.

Ezek az őssejtek nevükből adódóan az embrióból nyerhetők. A beavatkozás során azonban elpusztul az embrió, s ez számos etikai, erkölcsi és jogi kérdést, problémát vet fel. Ezért az embrionális őssejteket leginkább laboratóriumi kísérletekben használják, a gyógyászatban nem használatosak.
A Cryo-Save Sejtbank soha nem vett részt, és a jövőben sem kíván részt venni embrionális/magzati őssejtek tárolásában vagy kutatásában.