Az élet építőkockája

Az emberi test több mint kétszázféle érett sejtből áll, melyeknek megvan a maga külön specializált funkciója. Az ütemesen verő szívizomsejteknek vagy a vörösvérsejteknek, melyek oxigént szállítanak testünk minden szegletébe, és minden más specializált „működő sejtnek” mind-mind megvan a maga fontos szerepe.
Az őssejtek különböznek érett, működő sejtjeinktől: különleges módon képesek nemcsak önmaguk folyamatos megújítására, hanem új szövetek létrehozására is.

Különleges képességüknek köszönhetően az őssejtek alapvető szerepet játszanak az emberi test fejlődésében, a fogantatástól a kialakult szervezet működéséig. Egyes őssejtek „tartalékként” megmaradnak a testünkben, és nélkülözhetetlenül fontosak a sérült vagy öreg sejtek helyreállításában. Az a képességük, hogy különböző specializált sejteket tudnak létrehozni, egyedülálló és különösen hatásos eszközökké teszi őket az orvostudomány számára.

Mint nevük is utal rá, a kialakult („felnőtt”) szervezetben jelenlévő őssejtek. A szervezet számos szövetében megtalálhatók, ezért szokás szöveti őssejteknek is nevezni. Ezek az őssejtek biztosítják a folyamatosan elhasználódó sejtek újraképződését, annak köszönhetően, hogy az adott szöveti környezetben képesek különböző, a szövetet alkotó speciális funkciót ellátó sejtekké alakulni. A felnőtt szervezetben leginkább a csontvelőből vagy a zsírszövetből gyűjthetőek ki nagyobb mennyiségben – terápiás célból – őssejtek, de ez az eljárás mindenképpen az adott szövet károsításával jár.