Évtizedek óta elfogadott gyógymód

Az elmúlt 20 évben bebizonyosodott, hogy a köldökzsinórvér segítségével a károsodott emberi csontvelő pótolható. A köldökzsinórvérből nyerhető vérképző őssejtek a mindennapi gyakorlat részeként az orvoslás eszközei lettek több, a vérrel, vérképzéssel kapcsolatos betegség gyógyításában. Ilyen például a leukémia, egyes hemoglobinképzési problémák, a vérszegénység egyes típusai, bizonyos immunhiányos betegségek és anyagcsere-zavarok, valamint több autoimmun betegség is. Az első sikeres beültetés óta eltelt húsz évben több, mint 20.000 beteget kezeltek köldökzsinórvér-őssejt transzplantációval.

Sikeres fejlesztések az elmúlt 20 év során

A köldökzsinórvérből származó vérképző őssejtek használatával az első igazolt sikert 1988-ban érték el. Akkor egy ritka genetikai rendellenességben, a Fanconi anaemiában szenvedő ötéves kisfiút kezeltek az újszülött húgától vett őssejtekkel. Ma, húsz évvel a transzplantációt követően a fiúnak nemcsak az egészsége kiváló, hanem a teljes vérképző- és immunrendszere is működőképessé vált az átültetés révén.
Ma a köldökzsinórvér-őssejteket sikerrel alkalmazzák több, mint 70 betegség kezelésénél. A vérsejtek rákját (leukémia fajták), vagy más vérbetegséget (anémiák), néhány immunrendszer-hiányosságot, autoimmun betegséget (amikor a test saját sejtjeit támadja meg) és anyagcsere betegséget is lehet a köldökzsinórvérből származó őssejtekkel kezelni.
A betegség fajtájától függően az autológ (saját sejttel történő) vagy allogén (másik egyén sejtjeivel történő) transzplantáció a legmegfelelőbb.
A korai időszakban a legtöbb kezelésnél allogén köldökzsinórvért használtak. A köldökzsinórvérből származó őssejtek tárolásának a lehetősége azonban megnyitotta az utat az autológ kezeléshez is. Az elmúlt néhány évben nem csak az ilyen kezelések száma nőtt meg jelentősen, hanem a kezelhető betegségek listája is bővült.
Az olyan, nem vérhez köthető tumorok, mint a retinoblastoma (tumor a szemben) és neuroblastomák (agydaganatok) is felkerültek a listára, és a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználhatóságának bővülése nem fog itt megállni.

Őssejtekkel kezelhető betegségek