Évtizedek óta elfogadott gyógymód

Az elmúlt 20 évben bebizonyosodott, hogy a köldökzsinórvér segítségével a károsodott emberi csontvelő pótolható. A köldökzsinórvérből nyerhető vérképző őssejtek a mindennapi gyakorlat részeként az orvoslás eszközei lettek több, a vérrel, vérképzéssel kapcsolatos betegség gyógyításában. Ilyen például a leukémia, egyes hemoglobinképzési problémák, a vérszegénység egyes típusai, bizonyos immunhiányos betegségek és anyagcsere-zavarok, valamint több autoimmun betegség is. Az első sikeres beültetés óta eltelt húsz évben több, mint 20.000 beteget kezeltek köldökzsinórvér-őssejt transzplantációval.

Kilátások a jövőre

A köldökzsinórvér-őssejtek és a köldökzsinór szövetéből nyerhető mesenchymális őssejtek felhasználásával kapcsolatos kutatások és klinikai kísérletek elképesztő gyorsasággal fejlődnek, ami azt eredményezte, hogy egyre több betegség kezelése válik lehetővé őssejt-terápiával. A vérbetegségeken túl anyagcsere betegségek, központi- és vegetatív idegrendszeri betegségek és az I. típusú cukorbetegség esetében is voltak már sikeres kezelések. Ezeknél az új típusú kezeléseknél gyakran a beteg saját köldökzsinórvérét használták fel.
A terápiás célú kezelések elterjedése mellett folyamatos a fejlődés az őssejt-kutatás területén is. Az eredmények közül érdemes megemlíteni a Newcastle Egyetem Colin McGuckin vezette kutatócsoportjának eredményeit, akiknek sikerült köldökzsinórvér-őssejtekből májszövetet létre hozni. A kutatások végső célja, hogy az őssejtekből annyi májszövetet hozzanak létre, mely szervátültetésre alkalmas. Az őssejtekből előállított szövetek-szervek alkalmasak különféle gyógyszerek, kémiai anyagok tesztelésére, kiváltva ez által az embereken végzett klinikai vizsgálatok egy részét. Több kutatócsoport számolt be arról, hogy laboratóriumi körülmények között képesek voltak őssejtből olyan dopamint termelő idegsejtet kialakítani, amelyek a Parkinson-kór őssejtekkel történő gyógyítását ígérik. Biztató eredmények utalnak a gerincvelő-sérülés őssejtekkel történő kezelésére is, mivel a beültetett sejtek elősegíthetik a sérült idegpálya újraépülését.
A mesenchymális őssejtek is egyre több betegség gyógyítása esetén kerülnek kipróbálásra, illetve klinikai alkalmazásra. A laboratóriumban a köldökzsinórból nyert mesenchymális őssejteket sokféle szövetté át lehet alakítani, például porccá, csonttá, zsírszövetté, valamint izommá, idegszövetté vagy májszövetté. E képességük révén a mesenchymális őssejtek különösen jól használhatóak a regeneratív gyógyászat eszközeként, a károsodott szövetek jól működő szövettel történő helyettesítésében. A mesenchymális őssejtek felhasználási területe a csontok, porcok helyreállításától a rák génterápiájáig, a májbetegségek kezelésétől az agy regenerációjáig és a vese helyreállításáig terjedhet. Eredményes őssejt-kezelésről számoltak be például a degeneratív porc- és csont betegségekben, gerincvelő sérülést követően, osteogenesis imperfecta bizonyos eseteiben, valamint szívinfarktust követően is.