Különleges köldökzsinór-őssejtek


Köldökzsinór-szövetből származó őssejtek

A köldökzsinór-szövet (az ún. Wharton-kocsonya) a korai mesenchymális őssejtek és egyéb más értékes sejtek gazdag forrása, melyek gyógyászati felhasználásától igen sokat várnak a szakemberek. Ezek a különleges őssejtek igazoltan képesek különböző sejtek pl. idegsejtek vagy inzulintermelő-sejtek, izomsejtek, hámszöveti sejtek létrehozására.
A mesenchymális őssejteknek fontos szerepe van a kifejlődött szervezetben a sérült vagy beteg szervek helyreállításában. A gyógyászatban már jelenleg is használják szívinfarktuson átesett betegek kezelésében, cukorbetegség kezelésében, vagy fekélyes betegség gyógyításában.


Köldökzsinórvér-őssejtek

A szülést követően, a köldökzsinór átvágása után, a köldökzsinórban illetve a méhlepényben maradt vér nagy számban tartalmaz rendkívül értékes őssejteket.
A köldökzsinórvérből nyerhető őssejtek nagy része vérképző őssejt, de nem elhanyagolható a mesenchymális- és más korai őssejtek száma sem. A vérképző őssejtek feladata szervezetünkben elsősorban a vér és az immunrendszer sejteinek létrehozása. Ezt a vért a méhlepénnyel, illetve a köldökzsinórral együtt orvosi hulladékként megsemmisítik, abban az esetben ha nem gondoskodunk a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzéséről.


Köldökzsinór-őssejtek tulajdonságai

A köldökzsinór-őssejtek megőrzésének és későbbi beültetésének számos lehetséges előnye ismert. A könnyen és fájdalommentesen gyűjthető köldökzsinór-őssejteknek több olyan tulajdonsága van, melyek már nem vagy csak kisebb mértékben van meg az idősebb felnőtt őssejtekben.

Fiatalok:

legfeljebb 9 hónapos, jó minőségű, kiváló önmegújító képességgel rendelkező sejtek, melyek gyorsabban tudnak osztódni és életképesebbek, mint az idősebb őssejtek.

Változatlanok:

mélyhűtött állapotban hosszú ideig, minőségi romlás nélkül tárolhatók.

Mobilisak:

gyorsan hozzáférhetőek, mivel a tulajdonos (és esetleges későbbi felhasználó) szervezetével genetikailag azonos őssejtek állnak rendelkezésre. Ezzel szemben megfelelő csontvelő-donor találása gyakran igen időigényes és nem is mindig lehetséges.

Naívak:

kisebb valószínűséggel okoznak komplikációkat allogén átültetésnél.

Toleránsak:

nagyobb immunológia eltérést tolerálnak rokon transzplantációk esetén, ezért nagyobb eséllyel kaphatja meg családtag, mint ami a csontvelő átültetésnél tapasztalható.

Frissebbek:

mivel az anyaméh megvédte őket a külvilág sok vírusától és fertőzésétől.