Tények és tévhitek

Az 1988-as első sikeres köldökzsinórvér-őssejt átültetés óta több, mint 20 ezer transzplantációt hajtottak végre. Jelenleg évente mintegy 3 ezer transzplantációt végeznek a szakemberek köldökzsinórból származó őssejtekkel. Ennek ellenére, az őssejtek gyógyászati alkalmazásával és az abban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban sok a kérdés és tévhit.
Ezért megpróbálunk néhány, a szakterületünkre vonatkozó feltételezést tisztázni.


Tévhit!

„Az őssejteket egész egyszerűen nem éri meg tárolni.”

A szakemberek szerint az őssejtek gyógyászati alkalmazásának valószínűsége, a mai gyakorlat szerint legalább 1:450, és amennyiben a kutatási eredmények ígérete szerint a kezelhető betegségek köre szélesedik, felhasználásuk valószínűsége is arányosan nő.

Tévhit!

„A köldökzsinór-őssejteket nem lehet hosszú ideig tárolni.”

A fagyasztott állapotban történő tárolásra megfelelően előkészített minták akár minket is túlélhetnek. A mostanáig elvégzett kutatások azt mutatják, hogy a mélyfagyasztva tárolt sejtek élettartama lényegében korlátlan.
A Cryo-Save Sejtbank elkötelezett az őssejtmegőrzés technológiájának folyamatos fejlesztésében!

Tévhit!

„A köldökzsinórvér-őssejteket csak gyerekeknél lehet felhasználni.”

Köldökzsinórvér-őssejtekkel végzett transzplantációk felnőtteknél is sikeresen elvégezhetők, mi több, jelenleg a felnőtteknél alkalmazott őssejt-kezelések száma nagyobb, mint a gyermekeknél alkalmazott kezelések száma. A kezelés hatékonyságát mindenek előtt a transzplantáció típusa, a kezelendő betegség típusa és súlyossági foka, a beteg általános egészségi állapota, termete, és az őssejtek minősége is befolyásolja.
A gyűjthető köldökzsinórvér korlátozott mennyiségű, s a mennyiséggel arányos a mintából nyerhető őssejtek relatív mennyisége. Ugyanakkor egységnyi térfogatú vérben is nagy szórást mutat az őssejtek száma. Általában elmondható, hogy a testsúlykorlátozás nem minden őssejt kezelésre igaz, s leginkább a hematológiai betegségek kezelésével kapcsolatos. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a gyakoribb betegségek kezelésére irányuló transzplantáció szempontjából inkább a sejtek minősége, mint a száma a meghatározó tényező. Tudományosan igazolt, hogy a köldökzsinórvér-őssejtek kiváló specializálódási- és működési képességgel rendelkeznek. A regeneratív gyógyászatban az őssejtek mennyisége nem az elsődleges szempont, s már egy kis mennyiség is elegendő lehet, hogy beindítsa az adott szövet regenerálódását. Az orvostudomány fejlődésének és az őssejtmegőrzés korszerű módszereinek köszönhetően többféle és nagyobb mennyiségű számú őssejt, az ún mesenchymális őssejtek és a köldökzsinórvér-őssejtek együttes alkalmazása vált lehetővé. Ez a módszer hatékonyabbá teszi a transzplantációt felnőttek kezelése esetén is.
Ezzel párhuzamosan nagy lendülettel folynak az őssejtek hatékonyabb felhasználásával kapcsolatos kutatások, melyek biztató eredményeket hoztak a köldökzsinórvér-őssejtek szaporításával kapcsolatban.

Tévhit!

„Az őssejtekhez nincs szükség köldökzsinórra és köldökzsinórvérre. A csontvelőből bármikor kinyerhetők az őssejtek.”

Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Igaz, hogy a csontvelő is tartalmaz őssejteket….
…. de azok ugyanúgy öregednek, és környezeti ártalmak érik őket, mint a testünket, és e közben romlik az életképességük.
…. de csak az egészséges csontvelői őssejtekkel történhet meg az eredményes kezelés. Sajnos a legnagyobb probléma sokszor éppen az, hogy amikor a legjobban lenne szükség a csontvelői őssejtekre (pl. vérképzőszervi betegségek esetén), akkor éppen a páciens őssejt-forrása, a csontvelője beteg. Ezért a beteg saját csontvelőjéből származó őssejtekkel nem lehet hatékonyan kezelni a betegséget, s egészséges őssejt-donort kell keresni.
…. de az allogén transzplantációk esetén az egészséges és immunológiailag összeférhető (kompatibilis) csontvelő őssejt-donor megtalálása az immunológiai különbözőségek miatt nehéz, sokszor hónapokig tartó folyamat.

Ezzel szemben a köldökzsinórvérből és a köldökzsinórból nyert őssejtek
…. fiatalok, képességük teljében lévők. A köldökzsinór ezen felül több fajta őssejtet tartalmaz, mint a csontvelő.
…. az immunológiai különbségeket tolerálják a beteg személy és az őssejtet adó donor között. Ezért nagyobb annak a valószínűsége, hogy a tárolt őssejteket családtag kezelése esetén alkalmazni lehet. Továbbá a köldökzsinór eredetű mesenchymális őssejtek más szervezetbe történő beültetés esetén sem váltanak ki jelentős kilökődéssel járó immunválaszt.