Gyakori kérdések

Válaszok, amelyek révén nagyobb bizonyosságot szerezhet. Minél többet olvas az őssejtekről, annál több kérdés merülhet fel Önben. Ezért megpróbáltuk összegyűjteni a válaszokat azokra a leggyakoribb kérdésekre, melyeket Nekünk tesznek fel.

Az őssejtekre vonatkozó kérdések

Miért őrizzem meg a köldökzsinórvér-őssejteket és a köldökzsinór-szövetet?

 • Az embrionális őssejtekkel szemben a köldökzsinór-őssejtek kiváló és etikailag is elfogadható alternatívát nyújtanak az orvosi alkalmazásban.
 • A köldökzsinórvér és a köldökzsinór-szövet őssejtjei legfeljebb 9 hónapos, jó minőségű, kiváló önfenntartó- és önmegújító képességgel rendelkező sejtek, melyek gyorsabban tudnak osztódni és életképesebbek, mint az idősebb szervezetből nyerhető őssejtek.
 • A születés alkalmával könnyen, kockázat- és fájdalommentesen gyűjthetők. A mintavétel sem az újszülött, sem az édesanya számára nem jelent veszteséget, mivel a köldökzsinór és a méhlepény egyébként megsemmisítésre kerülne.
 • Mélyhűtött állapotban hosszú ideig, minőségi romlás nélkül tárolhatók.
 • Gyorsan hozzáférhetőek, mert a tulajdonos szervezetével genetikailag azonos őssejtek állnak rendelkezésére. Ezzel szemben megfelelő csontvelő - donor találása gyakran igen időigényes és nem is mindig lehetséges.
 • Saját célra történő felhasználásnál nincs kilökődési veszély, a mintát adó újszülött saját őssejtjei tökéletesen illeszkednek vissza az eredeti szervezetbe, bármelyik életkorban kerüljön is sor a beültetésre.
 • Rendkívül kicsi annak a kockázata, hogy a minta fertőzött, mivel az anyaméh megvédte őket a külvilág sok vírusától és fertőzésétől.
 • Nagyobb valószínűsséggel alkalmazhatók családtagok kezelésében is, mert jobban tolerálják az immunológiai különbségeket, mint a csontvelő eredetű őssejtek.

Mi az, amitől a köldökzsinór-szövet mesenchymális őssejtjei különlegesen értékesek?

 • A köldökszinórból, a Wharton kocsonyából könnyen kinyerhető, nagy számban rendelkezésre álló sejttípus.
 • Annak köszönhetően, hogy a köldökzsinórból jelentős számban nyerhetők ki és könnyen szaporíthatók, akár egynél több klinikai eljárásban is alkalmazhatók lehetnek.
 • Széles specializálódási képességgel rendelkeznek. Képesek zsír-, porc-, csont-, és idegsejt létrehozására, illetve ezen szövetek regenerálására. Olyan betegségek kezelésében is szerepet kaphatnak, mint a rosszul működő immunrendszer különböző eltérései és a szövetek regenerációjának anomáliái.
 • Rokon-transzplantáció alkalmával sem váltanak ki jelentős kilökődéssel járó immunválaszt. Ezen túlmenően, az esetlegesen kialakuló, az újonnan beültetet őssejtek kilökődéséért felelős immunválaszt is visszaszorítják a mesenchymális őssejtek. Ennek a képességüknek köszönhetően képesek megvédeni a köldökzsinórvér-őssejteket is az esetleges kilökődéstől.

A mesenchymális őssejtek és a köldökzsinórvér-őssejtek együttes alkalmazása kiegészíti és hatékonyabbá teszi az őssejt- transzplantációt.

Mi a valószínűsége annak, hogy valakinek élete során szüksége lesz az őssejtjeire?

70 év átlag életkorral számolva annak a valószínűsége, hogy egy személynek szüksége lesz saját őssejtjei beültetésére ("autológ" transzplantáció), 1:450.
70 év átlag életkorral számolva annak a valószínűsége, hogy egy személynek szüksége lesz valamilyen őssejt-transzplantációra, saját magától vagy valaki mástól, ("autológ" és "allogén" transzplantáció), 1:220.

(Nietfeld és mtsai: Biology of Blood and Marrow Transplantation 2008, 14:316-322)

A gyermekem őssejtjei más családtag számára is felhasználhatóak?

A megőrzött őssejtek a tulajdonosukkal mutatnak tökéletes összeférhetőséget. A családtagoknál is jó esély van azonban arra, hogy őssejttel kezelhető betegség esetén a mintával segíteni lehessen a gyógyulást. Ha nem a sejteket adó személynél kerül sor a felhasználásra, egy ún. HLA-tipizálás, (az immunológiai összeférhetőségre irányuló vizsgálat) végezendő annak tisztázására, hogy alkalmazhatók-e az adott személynél az őssejtek. A minta bármilyen irányú felhasználásához az őssejtek tulajdonosának vagy törvényes képviselőjének írásos beleegyezése szükséges.

Általános kérdések

Mikor tanácsos megkötni a szerződést?

A sejtbanki szolgáltatás igénylésének nincs határideje, a szülés időpontjáig bármikor lehetőség van rá. Érdemes a döntést meghozni a várandósság 36-38. hetéig annak érdekében, hogy a mintavételi készlet biztosan Önnél legyen a szülés várt időpontjára.

On-line megrendelés esetén mikor kézbesítik a mintavételi készletet a lakcímemre?

A szolgáltatás igénylését követően a csomag kézbesítése egy-három napon belül az Önnel telefonon egyeztetett időpontban megtörténik.

Ikrek esetében több mintavételi készletre van szükség?

Igen. Egypetéjű ikrek esetén ugyanúgy, mint a kétpetéjűeknél, a köldökzsinórvér- és a köldökzsinór-minta gyűjtése mindegyik újszülött számára javasolt, mivel így több őssejt kinyerésére van lehetőség a rendelkezésre álló mintákból, és ezzel nagyobb esélyt adunk a későbbiekben esetlegesen elvégzendő őssejt-transzplantáció sikerességének. (A második gyermeknél a mintavétel 50%-os kedvezménnyel vehető igénybe.)

A köldökzsinórvér és a köldökzsinór-szövet gyűjtése fájdalmas-e, veszélyes-e a gyermekem számára vagy nekem?

Egyáltalán nem. A minta gyűjtése a szülés után történik, a köldökzsinór elvágását követően. A procedura fájdalom- és kockázatmentes.

A családomon kívül más is hozzáférhet ezekhez az őssejtekhez? Ki rendelkezik a mintával?

A gyermek nagykorúságáig a gondviselő szülők rendelkeznek a mintával kapcsolatosan. A gyermekhez kerül a rendelkezés joga nagykorúvá válása után. A minta bármilyen irányú felhasználásához az őssejtek tulajdonosának vagy törvényes képviselőjének írásos beleegyezése szükséges.

A begyűjtött vér mennyisége és az őssejtek száma között van összefüggés?

Általában van összefüggés a levett vér mennyisége és az őssejtek száma között. Egyedi esetek azonban kivételt jelenthetnek ez alól, mert az egyenes arányosság ellenére is egységnyi térfogatú vérben nagyon nagy szórást mutathat az őssejtszám. Az általános szabály az, hogy minél nagyobb a begyűjtött vér mennyisége, annál több az őssejtek száma.

Előfordulhat, hogy sikertelen a köldökzsinórvér-őssejt minta?

Néha előfordul, hogy a szülést követően levett vér mennyisége nem elegendő, ezért esetenként a mintában található magvas sejtszám/őssejtszám kevés. Ennek okai a következők lehetnek: rövid, esetleg vékony a köldökzsinór, kicsi vagy elöregedett a méhlepény. A sikertelenség előfordulási gyakorisága 6-8%. A köldökzsinórvér levételét végző szülész-orvos nem tehető felelőssé, a minta esetleges sikertelenségéért.

A biztonsággal kapcsolatos kérdések

A Cryo-Save a legújabb minőségi irányelvek szerint működik?

A Cryo-Save Európa vezető őssejtbankjaként garantálja a legszigorúbb minőségi előírások betartását az Ön gyermeke köldökzsinórvérének és köldökzsinórjának megőrzésekor. A laboratóriumunkban végzett legkorszerűbb feldolgozási módszer képezi az alapját annak a sejtszeparációs eljárásnak, melyet az Európai Unió is elismer. A Belgiumban működő központi laboratóriumban a minta megérkezését követően azonnal megtörténik a feldolgozás és a minta hosszú idejű tárolásra való előkészítése. A laboratórium akkreditált intézet, mely teljes körű, folyamatos - 24 órás - biztonsági rendszerrel felszerelt. A minta feldolgozása és tárolása zárt rendszerű, ultra-steril módon történik, a legmagasabb minőségi és nemzetközi előírásoknak megfelelően. Az őssejtek megőrzése területén végzett fejlesztőmunkánk teszi lehetővé, hogy ma már a köldökzsinórvér-őssejtek mellett a mesenchymális őssejtforrás, a köldökzsinór-szövet megőrzését is biztosítjuk.

Kinek van bejárása a laborba?

A laborba való bejutás szigorúan felügyelt, és csak a meghatalmazással rendelkező személyzet léphet be. A helyiséget biztonsági okokból egész nap megfigyelés alatt tartjuk. A lefagyasztott mintákat speciális tárolókban tartjuk. A különleges biztonságú tároló helyiségekben csak a kijelölt személyek (mindösszesen 5 embernek van jogosultsága) csak az ujjlenyomatuk azonosítását követően juthatnak be a tároló tartályokhoz. Az épületet kamerarendszer felügyeli, a mintákat tároló tartályokat riasztó védi.

Miért kell vizsgálatot végezni bizonyos fertőző betegségek kiszűrésére, ha a mi családunkban ilyen betegségek nem fordultak elő?

A Hepatitis B, Hepatitis C, HIV és Syphilis fertőzöttség tisztázására irányuló vizsgálatok elvégzése, alapvető szakmai előírás az őssejt megőrzésekor. A hatóság, ezeket a vizsgálatokat a szülés alkalmával, az édesanyától vett vérben írja elő elvégezni.

A laboratóriumban alaposan megvizsgálják a mintákat a tárolás előtt?

A köldökzsinórvér-, és a köldökzsinór-minták a feldolgozás során szigorú ellenőrzéseken és vizsgálatokon esnek át. Csak az a minta kerülhet tárolásra, mely a nemzetközi standardok szerint alkalmas erre. Laboratóriumunkban a minták feldolgozása során elvégezzük azokat a vizsgálatokat, amelyekkel tisztázzuk, hogy a gyűjtésük során befertőződés nem történt és megvizsgáljuk, hogy az eltárolandó mintában milyen mennyiségben állnak rendelkezésre az értékes őssejtek. Az őssejt-minták minőségére irányuló vizsgálatain túl, a szülés alkalmával gyűjtött anyai vérmintából elvégezzük a Hepatitis B, Hepatitis C, HIV és Syphilis fertőzöttség kizárására irányuló vizsgálatokat.

Van tesztminta megőrizve?

Igen, minden tárolt minta mellett megőrzésre kerülnek teszt-egységek is.

Kinek van joga hozzáférni a mintához?

A minta tulajdonosa vagy törvényes képviselőjének írásos hozzájárulása nélkül az őssejteket nem adjuk ki biztonságos tárolónkból.

A későbbi felhasználásra vonatkozó kérdések

Mi történik a mintával akkor, ha a Cryo-Save jogutód nélkül megszűnik?

A Cryo-Save minden egyes ügyfél esetében kialakította a megfelelő pénzügyi megoldást, egy krioprezervációra (mélyfagyasztás) szakosodott társaságon keresztül. Így teljes mértékben garantált az őssejtek megőrzése a megállapodás szerinti időszakban. A Cryo-Save a mintát haladéktalanul, saját költségére az Ön vagy az általunk megjelölt tároló-intézményhez szakszerűen eljuttatja.

Hogyan történik a minta felhasználása?

A minta megőrzéséről kapott írásos igazolás, a „Tanúsítvány” segítségével az mintát a tulajdonos - illetve nagykorúsága előtt törvényes képviselője - rendelkezése szerint, az őssejt-transzplantációt végző akkreditált egészségügyi központnak adjuk ki. Közreműködünk a minta felhasználási helyére történő szállításának megszervezésében és lebonyolításában.

Milyen hosszú ideig tárolható a minta?

A sejttenyészetek tapasztalatai arra utalnak, hogy a tárolásnak folyékony nitrogénben (-196 °C-on) nincs időhatára. A leghosszabb ideig életképesen tárolt őssejt minták jelenleg 30 év körüliek.

Magyarországon felhasználható a megőrzött őssejt-minta?

Igen. A Cryo-Save megfelelő európai hatósági engedéllyel működő őssejt – szövetbank, amely megfelel minden olyan szakmai követelménynek, amely által az őssejt minták alkalmasak orvosi felhasználásra a magyarországi őssejt transzplantációs intézményekben. Az ilyen szakintézmények által végzett őssejt-terápia a társadalombiztosító által finanszírozott eljárás.

Mennyi idő alatt szállítjuk vissza a mintát, ha felhasználásra kerül sor?

A transzplantációt végző orvossal konzultálva, azonnal megtörténik a minta szállításának szervezése. A minta szállításakor figyelembe vesszük a transzplantáció előtt esetleg szükségessé váló kiegészítő kezelések, vizsgálatok időigényét is, melyek a betegség típusának, stádiumának, vagy akár a transzplantáció típusának függvényében is változhatnak. A transzplantációt végző orvos kérése alapján, szükség esetén gondoskodunk az adott időintervallum alatt történő szállításról.

A költségekkel kapcsolatos kérdések

Mennyi a sejtbanki szolgáltatás teljes költsége?

A sejtbanki szolgáltatások díjairól, állandó és időszakos kedvezményekről, ajándékokról tájékozódhat a költségek menüpontban.

A szerológiai vizsgálatoknak van külön költsége?

Minden, az őssejtek megőrzéséhez szükséges vizsgálat elvégzésének költségét a sejtbanki szolgáltatás díja tartalmazza, beleértve az anyai vérmintán végzett Hepatitis B, Hepatitis C, HIV és Syphilis vizsgálatának költségeit is.

A kezdeti 20 éves tárolást követően mennyit kell fizetnem a köldökzsinórvér-őssejtek és a köldökzsinór minta további tárolásáért?

Az őssejtek megőrzésének éves tárolási díja jelenleg 50 euró.