Hírek

Agyi bénulás (Cerebral palsy) kezelése a Cryo-Save által őrzött őssejt-minta felhasználásával (2013.12.10.)

Egy újabb, a Cryo-Save - Európa vezető őssejtbankja - által tárolt minta került felhasználásra

Egy újabb, a Cryo-Save – Európa vezető őssejtbankja - által tárolt minta került felhasználásra, agyi bénulásban (Cerebral palsy-ban) szenvedő 4 éves kislány autólog (saját) köldökzsinórvérével történő kezelése során. A köldökzsinórvér-őssejt terápiás lehetőségeinek egyik leginkább vizsgált területe, az agyi bénulás (Cerebral palsy) kezelésének lehetősége.

Az őssejtkezelést Dr. Luis Madero, a madridi Niño Jesús Kórház, Onkohematológiai Osztályának vezetője végezte. Ez a harmadik ilyen jellegű őssejtbeültetés, melyet Dr. Madero agyi bénulás (Cerebral palsy) kezelése során alkalmazott. „Bár az ilyen típusú kezelések még nagyon korai kutatási fázisban tartanak, úgy véljük, hogy az őssejtekkel végzett regeneratív terápia, egy lehetőség lehet az idegszövet regenerálódásának és az agyi károsodás kezelésére.", jelentette ki Dr. Luis Madero.

A kezelés azért volt lehetséges, mert a gyermek köldökzsinórvére megőrzésre került a Cryo-Save laboratóriumában.

“Hogy az ilyen eljárások sikeresek legyenek kiemelkedően fontos, hogy a beteg kezelése során alkalmazott őssejt-mintákat a lehető legmagasabb minőségi színvonalon tároljuk. Cryo-Save által őrzött minták terápiás felhasználása folyamatosan igazolja, hogy tevékenységünk megfelel a követelményeknek. Nagy örömünkre szolgál, hogy ismételten teljesíteni tudtuk ügyfeleink és a kezelő orvosok igényeit.” nyilatkozta Ms. Evi Mattil, Cryo-Save CCO és CEO a.i.

Agyi bénulás (Cerebral palsy)

Az agyi bénulás (Cerebral palsy) egy idegrendszeri károsodás, melyben 500 gyermekből 1 szenvedi. A pontos oka nem mindig ismert. Bár úgy vélték, hogy a központi idegrendszeri károsodást leggyakrabban a születés körüli oxigénhiány okozza, az esetek 70%-80%-ban már a várandósság időszaka alatt kialakul (prenatális okok), 10%-a a születéskor (perinatális okok), 10%-a pedig a születést követően (postnatális okok)ii.

Az agyi bénulás (Cerebral palsy) sorozatos károsodások következménye, amely a különösen érzékeny agyat, annak, elsősorban a testmozgások irányításáért és a testtartásért felelős területeit érinti. Az agyi bénulás nem betegség, mivel nem progresszív és nem fertőző, hanem testi fogyatékosságot okoz és leggyakrabban mozgáskoordinációs problémákkal jár együtt.

Nincs olyan egységes, speciális kezelési mód, amely minden agyi bénulásban szenvedő gyermek számára megfelelő lenne, mivel minden beteg állapota egyedi. A kezelések során a gyermekek állapota javulhat és fizikailag fejlődhetnek, de a javulás és fejlődés folyamata különböző. Éppen ezért nehéz megkülönböztetni a szervezet természetes „regenerációját” a kezelések okozta lehetséges előnyöktől. Eddig a kezelések a rehabilitációra és a szövődmények megelőzésére korlátozódtak, melyek eredményességének előrejelzése gyakran igen nehéz. Manapság vizsgálatok tárgyát képezi a sejtterápia, a köldökvér-őssejtek felhasználása, mivel a szakemberek úgy vélik, hogy vérben található mesenchymális őssejtek gyulladás gátló hatása és regeneratív tevékenysége javulást idézhetnek elő a betegnél. Bár az előzetes kutatások eredményei pozitívak, további klinikai vizsgálatok szükségesek, melyek megerősítik a terápia biztonságosságát és a hatékonyságát.

Folyamatban lévő klinikai vizsgálatok

Jelenleg több nemzetközi klinikai vizsgálat is folyamatban van az agyi bénulás (Cerebral palsy) köldökzsinórvérből származó őssejtekkel végzett terápiájára vonatkozóan.

Vizsgálat zajlik jelenleg az amerikai Duke Egyetemen, 184 gyermek részvételével: "Tanulmány az autológ köldökzsinórvér felhasználására szerzett neurológiai betegségekben szenvedő gyereknél." A legtöbb beteg (140 fő) agyi bénulásban, a többiek pedig veleszületett Hydrocephalusban és más agyi károsodásban szenved. A betegek 12 hónapon át tartó megfigyelésben vesznek részt a kezelést követően. A kezdeti eredmények azt mutatják, hogy az őssejtkezelés biztonságos; eddig nem jelentkeztek mellékhatások. Bár a vizsgálat eredményei még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor néhány család már beszámolt a kezelés gyermekükre gyakorolt pozitív hatásairól.

Egy másik hasonló folyamatban lévő tanulmány az amerikai Georgia Medical College -ben: "A köldökzsinórvér-őssejt biztonságos és eredményes felhasználása az agyi bénulásban (cerebral palsy-ban) szenvedő gyermekeknél"iii. További vizsgálatok folynak olyan országokban, mint pl. Németország, Tajvan, Korea és Japán és más betegségek, mint a cukorbetegség, a szívinfarktus és a sclerosis multiplex köldökzsinórvér-őssejt terápiájával kapcsolatban.

Cryo-Save-ről (www.cryo-save.com/group)

A Cryo-Save, Európa vezető családi őssejtbankja, több mint 250 000 köldökzsinórvér- és köldökzsinór-szövet mintát őriz. Már napjainkban is számos betegség kezelhető őssejtekkel, de a lehetséges kezelések száma a jövőben biztos növekedni fog. A Cryo-Save 6 kontinens, 70 országában képviselteti magát és szakterületén a legmodernebb feldolgozó és tároló laboratóriumokkal rendelkezik Belgiumban, Németországban, Dubaiban, Indiában és Dél-Afrikában.

i How common are the "common" neurologic disorders? D. Hirtz, MD, D. J. Thurman, MD, MPH, K. Gwinn-Hardy, MD, M. Mohamed, MPH, A. R. Chaudhuri, PhD and R. Zalutsky, PhD. Neurology 2007;68:326-337
ii http://www.emedicinehealth.com/cerebral_palsy/page2_em.htm
iii http://www.clinicaltrials.gov: NCT 01072370

 

A 250 000. őssejtminta eltárolása (2013.10.02.)

Az első köldökzsinórvér-őssejt transzplantáció 25 éves évfordulójának évében a Cryo-Save eltárolta a 250 000. őssejtmintát.

A 2000-ben alapított Cryo-Save óriási mérföldkőhöz érkezett el” azzal, hogy eltárolta a 250 000. őssejtmintát. Ezzel a mintaszámmal Európában a legtöbb őssejtet a Cryo-Save - kifejezetten az őssejtek biztonságos és minőségi megőr¬zésére és feldolgozására létesített - laboratóriumában őrzik.

Az őssejtmegőrzés különleges odafigyeléssel és a magas minőségi színvonalnak megfelelően történik a minták laboratóriumba érkezésétől kezdve, azok feldolgozásán és minőségellenőrzésén át a megőrzésükig. Európa vezető őssejtbankja a legjelentősebb nemzetközi szakmai és hatósági akkreditációk birtokosa (ISO, AABB, FAGG, GMP), így az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadott legmagasabb színvonalon történik.
A belgiumi Nielben lévő laboratóriumban, kapacitásának köszönhetően évente 30.000 új őssejtminta kerül megőrzésre és készen áll akár 1 millió őssejtminta befogadására is.

Továbbá Európa vezető őssejtbankja, a Cryo-Save idén tárolta el a 25 000.magyar baba mintáját. Ezzel az őssejt mintaszámmal kiemelkedő mértékben piacvezető a magyarországi őssejtmegőrzést biztosító cégek között.

Az elmúlt években a Cryo-Save alapvetően megváltoztatta az őssejtkutatások, az őssejtmegőrzés megítélését itthon és szerte a világban, aminek köszönhetően egyre több szülő választja gyermekének egészséges jövőjéről való gondoskodásként Európa legnagyobb őssejtbankját.

 

Újabb őssejt-felhasználás (2013.04.26.)

A CRYO-SAVE közreműködésével Spanyolországban sor kerül az első őssejtbeültetésre, a Diamond-Blackfan anémia kezelésére.

Európa vezető őssejtbankja, a Cryo-Save a család minden kezeléssel kapcsolatos költségét átvállalva, lehetővé tette e ritka örökletes betegség kezelését a köldökzsinórvérből származó őssejtek segítségével.

A Diamond-Blackfan anémia (DBA) betegségben szenvedő négy éves kisfiút a testvére köldökzsinórvéréből nyert őssejtekkel kezelték. Az őssejtbeültetésre április 25-én került sor a madridi Del Niño Jesús Kórházban, Spanyolország egyik legfejlettebb gyermekgyógyászati klinikáján. Ez az első alkalom, hogy a spanyol szakemberek, DBA kezelésére őssejteket használjanak fel, melyek a Sejtbank anyaintézetének, a Cryo-Save-nek őssejtbankjában őrzött, fagyasztott mintából származnak. Az őssejtkezelés a Cryo-Save Családsegítő Programja révén valósult meg, mely keretében az intézmény díjmentesen biztosítja a köldökzsinórvér tárolását abban az esetben, ha a család valamely tagjánál őssejtekkel kezelhető betegséget diagnosztizálnak.

A beültetés sikeres volt, és az orvosok bíznak a kisfiú felépülésében. Az elvégzett őssejtkezelés radikális javulást eredményezhet a gyermek életminőségében, hiszen születése óta rendszeres vörösvérsejt kezelésre volt szüksége. “Egészen az őssejtkezelésig az életünk ezektől a transzplantációktól függött. Nem is lehetnénk boldogabbak, most hogy a gyermekünk képes lesz normális életet élni” – mondta Elena, a kisfiú édesanyja. A szülők akkor találkoztak ezzel a kezelési lehetőséggel, amikor Elena a kislányával volt várandós, akitől származó köldökzsinórvér, a terápiához felhasználásra került. Egy pillanatig sem haboztak. “Esélyt kaptunk a gyermekünk gyógyulására, amennyiben az őssejt-minta kompatibilis, és ez egy olyan lehetőség, amelyet mindenképpen meg kellett ragadnunk”– mondta. “A kislányunk nagyon boldog lesz, amikor megtudja, hogy bátyja neki köszönhetően lett jobban” – tette hozzá.

“A Diamond-Blackfan anémia egy örökletes betegség, amely megakadályozza, hogy a csontvelő vörösvérsejteket termeljen, melyekre szükség van, hogy oxigént szállítsanak a test minden részébe” – magyarázta Dr. Luis Madero, az őssejt beültetést végző orvos, a madridi Niño Jesús Kórház, Onkohematológiai Osztályának vezetője. Egészen mostanáig a fő kezelést az időszakos vörösvérsejt transzfúziók jelentették, melyet, a társuló szteroid-kezeléssel, nyilvánvalóan befolyásolja a beteg életminőségét, és amelyet nem minden esetben tolerál a szervezet.

“A köldökzsinórból származó őssejtek beültetése, különösen testvérek számára, ma már egy javasolt kezelési lehetőség bizonyos típusú hematológiai betegségek esetében, mint például ez az anémia. E betegség esetében, az egyéb kezelésekkel szemben mutatott előnyök vitatatlanok” – hangsúlyozta Dr. Madero.

A Cryo-Save Családsegítő Programja

Amint a család tudomást szerzett a beteg kisfiúk őssejt kezelésének esetleges lehetőségéről megtették az első lépéseket a születendő gyermekük köldökzsinór-őssejtjeinek megőrzésével kapcsolatban. “A Cryo-Save tájékoztatott minket a Családsegítő Programjukról, amikor a születendő kislányunk köldökzsinórvérének megőrzése felől érdeklődtünk. Fiúnk betegsége miatt a Cryo-Save Családsegítő Program keretében, ingyenesen biztosítja az őssejtbank a köldökzsinórvér megőrzését. Ezt követően tisztázódott, hogy a kislányunk őssejtjei megfelelő genetikai egyezőséget mutatnak a testvérénél való felhasználásra, sőt, a programnak köszönhetően megerősítést nyert a betegség diagnózisa is.” – mondta Elena. A betegen és a testvérén elvégzett vizsgálatokat Dr. Luis Madero felügyelte.

A Családsegítő Program keretében a Cryo-Save finanszírozza azokat a költségeket, melyek tartalmazzák a minta felhasználásához szükséges vizsgálatokat, a minta szakszerű szállítását a felhasználás helyére, Európán belül és azokat, amelyek a kezelés lebonyolítása kapcsán merülnek fel.

A Program azon születendő gyermekek számára biztosítja a köldökzsinórvér-őssejtek ingyenes megőrzését, akik elsőfokú családtagjának egyikénél olyan betegséget diagnosztizálnak, amelyek jelenleg az őssejtek segítségével kezelhetőek.

“Rendkívül büszkék és elégedettek vagyunk, hogy hozzájárulhattunk a család szenvedéseinek enyhítéséhez. A Cryo-Save bizonyítani akarja elkötelezettségét a fejlődés és a társadalom jóléte iránt, nem csak a kutatókkal és egyetemekkel történő együttműködés révén, hanem e program keretében, a rászoruló családok közvetlen támogatása által” – mondta Arnoud van Tulder, a Cryo-Save ügyvezető igazgatója.

A Diamond-Blackfan anémia

A DBA éves előfordulása az európai populációban körülbelül 1/150 000. Ezt a ritka betegséget, mely mindkét nemet érinti, általában az első két életév során diagnosztizálják. A főbb tünetei a sápadtág és nehézlégzés, különösen etetés vagy szoptatás során.

A DBA-ban szenvedő betegek nagy részénél kialakulhatnak, leginkább a fejet, a kiválasztó- és ivarszerveket és a hüvelykujjat érintő fejlődési rendellenességek, továbbá magas a leukémia és a daganat kialakulásának a kockázata. A DBA domináns autoszomális öröklődést mutat, változó súlyossággal. Jelenleg a betegséget okozó genetikai mutációkat a betegek 40-45%-ban azonosították.

A diagnózis felállításához vizsgálják a családi kórelőzményt, a kialakult fejlődési rendellenességeket és az érintett személy egy bizonyos enzimjének, az adenozin-deamináz (ADA) szintjét. A családon belüli halmozódás esélye 50%. A betegség megnyilvánulásának súlyossága függ az ellátás minőségétől és az alkalmazott kezelés hatékonyságától.

A Cryo-Save-ről

A Cryo-Save, Európa vezető családi őssejtbankja, több mint 225 000 köldökzsinórvér- és köldökzsinór-szövet mintát őriz. Az 1988-ban elvégzett, első sikeres köldökzsinórvér-őssejt transzplantáció óta több mint 70 életet veszélyeztető betegség - többek között leukémia, sarlósejtes vérszegénység, aplasztikus anémia – kezelhető köldökzsinórvér-őssejtekkel, de a lehetséges kezelések száma a jövőben biztos növekedni fog. Ez idáig több mint 25 000 köldökzsinórvér-őssejt beültetés történt világszerte. A Cryo-Save 6 kontinensen, több mint 70 országban képviselteti magát és szakterületén a legmodernebb feldolgozó és tároló laboratóriumokkal rendelkezik Belgiumban, Németországban, Dubaiban, Indiában és Dél-Afrikában. http://www.cryo-save.com/group.

 

1 milliomodik őssejt transzplantáció (2013.01.31.)

A Vér- és Csontvelő-transzplantációs Világszervezet (WBMT) hivatalosan is bejelentette, hogy 2012. decemberében megtörtént a mérföldkőnek számító 1 milliomodik vérképző őssejt transzplantáció.

Prof. Dietger Niederwieser , a WBMT elnöke szerint sokak számára meglepő lehet ez az adat, hiszen sokan úgy tekintenek az őssejt transzplantációra, mint egy ritka eljárásra. Ezzel szemben az orvostudomány ugrásszerű fejlődésének köszönhetően egyre gyakrabban alkalmazott therápia számos betegség kezelése során.

  • 1957: az első vérképző őssejt transzplantációt Dr. E. Donnall Thomas végezte el, aki a leukémia és más életveszélyes betegségek innovatív kezelésében elért eredményeiért 1990-ben orvosi Nobel-díjat kapott.
  • 1960: rokontól (testvértől) származó őssejt átültetés.
  • 1973: nem rokontól származó őssejt átültetés.
  • 1988: az első sikeres köldökzsinórvér őssejt transzplantáció.

Az első sikeres őssejt transzplantáció óta exponenciálisan növekszik az őssejt beültetések száma - különösen a nem rokontól származó őssejttekkel történő transzplantáció - hiszen egyre több betegség kezelésére hatékony gyógymód az őssejt therápia. Ma az őssejteket sikerrel alkalmazzák több, mint 70 betegség kezelésénél, és évente több mint 50.000 beteget kezelnek őssejt beültetéssel. Mindazonáltal az őssejt transzplantáció hatékonysága tovább növekszik a munkájuk iránt elhivatott orvosok és kutatók együttműködésének köszönhetően.

Forrás: http://www.hematologytimes.com/p_article.do?id=2979

 

Saját őssejtjei segítségével nyerte vissza hallását egy amerikai kislány (2012. július 11.)

Stephanie Connor várandóssága alatt kapott súlyos fertőzést, amely magzati agy- és halláskárosodást okozott.

Kislánya Madeleine, 1 éves korában a jobb fülére még teljesen süket volt, de a bal füle is súlyos halláskárosodást szenvedett. Bár hallókészülékkel egyes hangokat felismert, Madeleine hallása, a fülét ért károsodás következtében a későbbiekben sem javult volna. Egy új eljárásnak köszönhetően azonban, a saját köldökzsinórvéréből nyert őssejteket tartalmazó infúziós kezelés visszaadta a kislány hallását és korrigálta a betegséget.

Bővebben...

 

Őssejtterápiával a cukorbetegség ellen (2012. június)

Újabb eredményes őssejtkezelést alkalmaztak 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiataloknál.

Több korábbi ígéretes őssejtterápia után az 1-es típusú cukorbetegség legújabb vizsgálata során 28 serdülőkorú fiatal kapott saját őssejteket tartalmazó kísérleti kezelést. A terápiát követően 15 betegnek átlagosan mintegy 1,5 évig nem volt szüksége inzulin injekcióra.

Bővebben...

 

A HIV vírust is legyőzhetik az őssejtek (2012. május 2.)

Egy kutatócsoport kimutatta, hogy a fertőzött betegek modelljeként használt egerekbe átültetett HIV-ellenes őssejtek biztonságosak és hatásosak.

A módszer, melynek segítségével az immunrendszert három HIV-rezisztens gén génsebészeti úton bejuttatott kombinációját tartalmazó őssejtekkel helyettesítik, sikeresen reprodukálta a normálisan működő emberi immunrendszert, mivel megvédte és elszaporította a HIV-rezisztens immunsejteket. A sejtek még HIV-vírus terhelés mellett is növekedtek és szaporodtak.

Bővebben...

 

A köldökzsinórvér őssejt megőrzés megmenti a missouri kislány életét (2012. március 15.)

Egy amerikai édesanya, Missouriból, beszámol arról, hogy a megőrzött köldökzsinór-őssejtek hogyan segítettek kislánya betegségének leküzdésében.

 

Köldökzsinór-őssejtek - szívizom regeneráció (2012. február 13.)

Új kutatás szerint, a köldökzsinórvérből nyert őssejtek jól alkalmazhatóak a szívinfarktus utáni állapot javítására.

 

Köldökzsinórvér a gyógyászatban - Jelen és Jövő (2012. február)

Dr. Cherie Daily, a Cryo-Save orvos-szakértőjének beszámolója a vérképző őssejtek beültetéséről, a regeneratív medicina (újjáépítő orvoslás) területéről, a köldökzsinórvér- és szövet-őssejtek jelentőségéről a regeneratív medicinában és a jövőbeni orvoslásban sokat ígérő sejt-színtű terápiáról.

 

Elsőként: Agyi Támogató Sejtek Köldökzsinór Őssejtekből (2012. 01. 17.)

Science Daily (2012. jan. 17.) — Legelső alkalommal sikerült köldökzsinórból származó őssejteket más sejttípusokká alakítani, melyek esetlegesen megnyithatják az utat új kezelési lehetőségek kifejlesztéséhez, számos egyéb idegrendszeri kórkép mellett, a gerincvelői károsodások és a sclerosis multiplex terápiájában.

„Ez az első alkalom, hogy mindez nem-embrionális őssejtek felhasználásával megvalósult” – nyilatkozta James Hickman, a Közép-Floridai Egyetem biotechnológiai mérnöke és egyben azon kutatócsoport vezetője, melynek eredményeiről az a ACSChemical Neuroscience folyóirat január 18-i kiadása beszámol.

„Nagyon izgatottak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mindez hova vezethet, hiszen ezáltal áthidalható számos olyan akadály, mely az embrionális őssejtek esetén jelen van.”

A köldökzsinórból származó őssejtek nem vetnek fel etikai kétségeket, hiszen ezek a sejtek olyan forrásból érkeznek, mely egyébként megsemmisítésre kerülne. Egy másik előnyük, hogy a köldökzsinór-őssejtek általában nem váltanak ki immunválaszt, amely jellemzőjük megkönnyítené az orvosi kezelésekben történő alkalmazásukat.

A Geron gyógyszeripari vállalat, melynek székhelye Menlo Park, Kalifornia, kifejlesztett egy, az embrionális őssejtek alkalmazásán alapuló terápiás módszert a gerincvelői károsodások kezelésére, azonban 18 hónapba telt, amíg a vállalat megszerezte az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) humán kutatásra vonatkozó engedélyét, ami elsősorban a humán embrionális őssejt kutatáshoz kötött etikai és közvéleménybeli kétségeknek tudható be. Ez, és egyéb társuló problémák egészen odáig vezettek, hogy a vállalat nemrégiben megszüntette az embrionális őssejtekkel foglalkozó ágazatát, ezáltal is felhívva a figyelmet az egyéb alternatív lehetőségek szükségességére.

Érzékeny sejtek

Az őssejtekkel kapcsolatos tevékenység legfőbb kihívása a kémiai vagy egyéb típusú kiváltó tényezők felderítésében rejlik, melyek a kívánt sejttípusba való átalakulásukat eredményezik. Amikor az új közlemény vezetőszerzője, Hedvika Davis, a Hickman laboratóriumban dolgozó doktorátussal rendelkező kutató a köldökzsinórból származó őssejtek oligodendrocytákká – központi fontosságú strukturális sejtek, melyek agyi és gerincvelői idegek szigetelésében játszanak szerepet – történő átalakítását célzó tudományos munkába fogott, a korábbi kutatásokban keresett támpontokat.

Davis azt találta, hogy más kutatói csoportok olyan egységeket fedeztek fel az oligodendrocyták felszínén, melyek a norepinephrin nevű hormont kötik, ezzel arra utalva, hogy a sejtek alapesetben kapcsolatba lépnek ezen kémiai anyaggal, mely egyben egyike lehet azon tényezőknek, melyek az előállításukat serkentik. Ezek alapján úgy ítélte meg, hogy ez jó kiindulási alapul szolgálhat.

A kezdeti vizsgálatokban azt találta, hogy a norepinephrin, egyéb őssejt fejlődést elősegítő anyaggal együtt, a köldökzsinórból származó őssejtek oligodendrocytákká történő átalakulását, vagy differenciálódását eredményezte Ugyanakkor ez az átalakulás csak eddig a pontig ment végbe. A sejtek növekedtek, de mindez abbamaradt közvetlenül a humán idegrendszerre jellemző fejlettségi fokkal azonos szint elérése előtt.

Davis úgy ítélte meg, hogy a kémiai tényezők mellett a fizikai környezet is kritikus szereppel bírhat.

Annak érdekében, hogy még jobban megbecsülje a fizikai korlátokat, melyekkel a sejtek a testben szembesülnek, Davis egy szűkebb, háromdimenziós környezetet hozott létre, egy mikroszkóp tárgylemezen nevelve sejteket, mindezt egy további üveg tárgylemezzel letakarva. Csak ezen módosítást követően, a norepinephrint és az egyéb kémiai anyagok további adagolása mellett, valósult meg a sejtek oligodendrocytákká történő teljes érése.

„Megértettük, hogy az őssejtek nagyon érzékenyek a környezeti körülményekre” – mondta Davis.

Orvosi potenciál

Az oligodendrocyták ily módú növekedése, bár kulcsfontosságú, csupán az első lépés a potenciális orvosi kezelések fejlesztésében. A kutatócsoport reményei szerint a további tudományos munka két fő irányvonal megvalósítását teszi lehetővé. Az első a sejtek testbe történő fecskendezését jelenti egy gerincsérülés területén, állapotjavítás elősegítése céljából. Egy másik érdekes lehetőség a Hickman csoport munkájának folytatására a sclerosis multiplex-el és egyéb hasonló kórképekkel kapcsolatos. „A sclerosis multiplex egyike a szent Grál jelentőségével bíró kórképeknek az ilyen típusú kutatások számára” – nyilatkozta Hickman, akinek kutatócsoportja Stephen Lamberttel, a UCF orvoskarának munkatársával, a cikk egy másik társszerzőjével is együttműködik. Az oligodendrocyták myelint termelnek, mely az idegsejteket szigeteli, ezáltal lehetővé téve számukra az elektromos jelek vezetését, melyek a mozgást és egyéb működéséket irányítják. A myelin vesztése sclerosis multiplexhez és egyéb rokon kórkép, pl. diabéteszes neuropátia kialakulásához vezet. Az új, egészséges oligodendrocyták befecskendezése javíthatja az ilyen típusú betegségekben szenvedő páciensek állapotát. A kutatócsoportok abban is reménykednek, hogy sikerül kifejleszteniük az oligodendrocyták laboratóriumi körülmények között történő neveléséhez szükséges technológiát, mely modellrendszerként szolgálhat mind a myelin vesztés és újraépítés, mind az új, potenciális kezelési módszerek teszteléséhez. „Mindkettőt szeretnénk megvalósítani” – nyilatkozta Hickman. „A modellrendszer segítségével szeretnénk megérteni a lejátszódó folyamatokat és egyben potenciális kezelési módszereket is keresünk a károsodások bizonyos mértékű javítására, és úgy gondoljuk, mindkét irányvonal jelentős lehetőségeket rejt magában.”

Hickman és Davis mellett, a tudományos közlemény további társszerzői Xiufang Guo, Stephen Lambert, valamint Maria Stancescu voltak, mindannyian Közép-Floridai Egyetem munkatársai.

Folyóirat hivatkozás:

Hedvika Davis, Xiufang Guo, Stephen Lambert, Maria Stancescu, James J. Hickman. Small Molecule Induction of Human Umbilical Stem Cells into Myelin Basic Protein Positive Oligodendrocytes in a Defined Three-Dimensional Environment. ACS Chemical Neuroscience, 2011; 111129100355003 DOI: 10.1021/cn200082q

Bővebben...

 

A Cryo-Save felajánlja segítségét Japánnak, az őssejtek megőrzésével (2011.04.08.)

A japán szakemberek az őssejtek megőrzésével is szeretnék segíteni a Fukusima atomerőmű katasztrófa sújtotta övezetében dolgozó mentő-személyzetet, akiket magas dózisú sugárzás ért. Az őssejtek ugyanis képesek lehetnek a sugárzást elszenvedő emberek károsodott sejtjeinek pótlására. Japánban a jelenlegi tárolási kapacitás szűkössége miatt nem tudják megőrizni az őssejteket minden olyan ember részére, akiknél ez az óvintézkedés kívánatos lenne, ezért a Cryo-Save felajánlotta segítségét.

Jelenleg jód tablettával próbálják védeni az embereket a szervezetükbe bekerülő radioaktív szennyeződéssel szemben. A jód bizonyos mértékben korlátozhatja ez által a sugárzás okozta károsodást, de nem kínál teljes védelmet a nukleáris katasztrófák során felszabadult sugárzó anyagok ellen. Idáig a szakemberek még nem találták meg az igazán hatékony megoldást a sugárzás okozta egészség károsodás kezelésére és megelőzésére.

Az őssejtek alkalmazásának köszönhetően ez a gond hamarosan csökkenthető lesz. A szakemberek számos új terápiás megoldáson dolgoznak. Ilyen például a saját őssejtek visszaültetése, amely révén az immunrendszer működéséért felelős fehérvérsejtek telepíthetőek vissza az illető szervezetébe. A nukleáris katasztrófák során az embereket érő nagy dózisú sugárzás ugyanis elpusztítja a vérsejteket és súlyosan károsítja az immunrendszert, és ez által a sugárkárosodottak védtelenné válnak a fertőzésekkel szemben, aminek következtében meg is halhatnak.

A legrégebbi hazai őssejt-megőrző Cryo-Save segítséget kíván nyújtani Japán számára az őssejtek megőrzésével azok számára, akik a Fukusima atomerőműben dolgoznak és jelentős sugárzásnak voltak/vannak kitéve.

"Tudomásunkra jutott, hogy Japán nincs megfelelő mértékben felkészülve az őssejtek szükséges mennyiségben történő tárolására. A Cryo-Save, a legnagyobb nemzetközi őssejtbank, meglévő kapacitásának és szakértelmének köszönhetően képes gyors és hatékony segítségnyújtásra." - nyilatkozta Marc Waeterschoot, a Cryo-Save szaktevékenységéért felelős igazgatója.

Az őssejt-kutatásban szaktekintélynek számító Dr. Schroyens, az Antwerpeni Egyetem hematológus professzora, ugyancsak hangsúlyozta az őssejtek megőrzésének fontosságát a radioaktív-sugárzási veszélynek kitett személyeknél.

"A nagy dózisú sugárzás rombolja a csontvelőt, amely a vérsejtek képzéséért felelős. Ez szinte teljesen működésképtelenné teszi az áldozatok immunrendszerét. Az ilyen személyek egészséges őssejtjeinek megőrzése és szükség esetén visszaültetésük a beteg emberbe, életet menthet." - magyarázta a szakember.

Arnoud van Tulder, a Cryo-Save vezérigazgatója végül azt hangsúlyozta: ez a sajnálatos katasztrófa újra felveti, hogy szükséges lenne az ilyen jellegű megelőző és esetlegesen életmentő módszer alkalmazása minden atomerőműben dolgozó személy számára.

 

Agydaganat sikeres kezelése a Cryo-Save Sejtbank laboratóriumában megőrzött köldökzsinórvér-őssejtek felhasználásával (2011.03.10.)

A spanyolországi Cadizban élő agydaganatos kislány, a saját köldökzsinórjából vett őssejtekkel végzett kezelés után felépült betegségéből. Luis Madero, a madridi Nino Jesus Kórház Onkológiai Osztályának vezetője az őssejt-transzplantációt a kislány kétéves korában végezte el. Ma a kislány négyéves, és korának megfelelő életet él...

A spanyolországi Cadizban élő agydaganatos kislány, a saját köldökzsinórjából vett őssejtekkel végzett kezelés után felépült betegségéből.
Luis Madero, a madridi Nino Jesus Kórház Onkológiai Osztályának vezetője az őssejt-transzplantációt a kislány kétéves korában végezte el. Ma a kislány négyéves, és korának megfelelő életet él.
A kislány egészségesen született, de második életéve végén medulloblastomát diagnosztizáltak nála, ami egy igen ritka agytumor. A sebészeti beavatkozás nyomán a daganat nagy részét eltávolították, és néhány ciklus kemoterápiát követően a saját köldökzsinórvéréből nyert őssejteket ültettek vissza a beteg kislány szervezetébe.
A medulloblastoma gyógyítási folyamata a sebészeti beavatkozással kezdődött, melynek során az agydaganat nagy részét eltávolították. A műtét után Alba kemoterápiás kezelést kapott a daganat maradványának csökkentésére, majd intenzív kemoterápiát folytattak nála a rákos sejtek teljes kiküszöbölése érdekében. A kemoterápia azonban nem csak a rákos sejteket pusztítja el, hanem a beteg vérképző- és immunrendszerét is, és pontosan ezért szükséges az őssejt- transzplantációval újjáépíteni az immunrendszert.
A transzplantációt a kislány köldökzsinórjából vett őssejtekkel végezték el. Az őssejteket a Cryo-Save laboratóriumából bocsátották a madridi kórház kezelőorvosainak rendelkezésére. A beültetés után az őssejtek a csontvelőbe vándorolnak, ahol fehérvérsejteket, vörösvértesteket és vérlemezkéket kezdenek el termelni, és ezzel beindul a vérképző rendszer regenerálódása. 60 nappal a transzplantációt követően újabb őssejteket ültettek be, ezúttal a kislány perifériás véréből, azzal a céllal, hogy felgyorsítsák a vérlemezkék rendszerének működését. Tizennégy hónappal a transzplantáció után a kislány vérképző rendszere teljesen újjáépült.

”Ez volt a legjobb befektetésünk”

Alba édesanyja, Teresa Molina, azt mondja, kétszer élte át gyermeke megszületését, és a második alkalommal, a transzplantáció után még jobban érezte magát, mint az első alkalommal.
„Véletlenül jutott a tudomásunkra, hogy a köldökzsinórból vett őssejteket tárolni lehet. Ez volt a legjobb befektetésünk” - mondták a szülők.

Arnoud van Tulder, a Cryo-Save vezérigazgatója így kommentálja az eseményeket:
„a Cryo-Save büszke arra, hogy a születéskor legyűjtött őssejtek szakszerű megőrzésével hozzájárulhatott Alba gyógyulásához.
Világszerte ugrásszerűen növekszik az őssejtek alkalmazásának gyakorisága, és a köldökzsinórvérből vett őssejtekkel elért eredmények számos betegség esetében igen biztatóak. Ez a sikeres kezelés is igazolja elkötelezettségünket az őssejtek megőrzésének jelentőségét és azon túl, azok feldolgozási és tárolási eljárásaink minőségét illetően.”

 

Újabb őssejt-minta került felhasználásra a Cryo-Save őssejtbankban eltárolt minták közül (2010.12.14.)

A Cryo-Save, egy újabb őssejt-minta visszaültetését jelentette be, az általa őrzött köldökzsinórvér-őssejtmintákból. Az agykárosodással született, 6 éves portugál kisfiút, saját köldökzsinórvér-őssejtjeivel...

A Cryo-Save, egy újabb őssejt-minta visszaültetését jelentette be, az általa őrzött köldökzsinórvér-őssejtmintákból. Az agykárosodással született, 6 éves portugál kisfiút, saját köldökzsinórvér-őssejtjeivel, az amerikai Duke Egyetem orvosai kezelik. Az egyetem szakemberei, olyan – általában születés során kialakuló – agykárosodásban szenvedő gyermekeket kezelnek, akiknek köldökzsinórvér-őssejtjei megőrzésre kerültek. Az őssejtek biztonságos és relatív egyszerű módszerrel kerülnek visszaültetésre a gyermek szervezetébe.

Az agyi károsodás ilyen jellegű kezelésének eredményeitől sokat vár az orvostudomány, mert az itt szerzett tapasztalatok, olyan gyakori betegségek őssejtekkel történő gyógyítását is előrevetítik, mint a szklerózis multiplex vagy agyi érkatasztrófák.

A Cryo-Save vezérigazgatója, Arnoud van Tulder elmondta:

„Cégünk büszke arra, hogy hozzájárulhat ilyen típusú kezelések sikerességéhez, a legmagasabb minőségi színvonalon előállított őssejt-mintákkal.
A köldökzsinórvér-minták saját célú felhasználásának lehetősége növekszik. A cégünk által őrzött mintáknak, szakintézmények általi befogadása a therápiás célú felhasználásra, egyértelműen igazolja őssejtbanki tevékenységünk magas minőségi színvonalát.”

 

Kisorsoltuk a nyeremény személygépkocsit (2010.06.23.)

2010 június 23-án, 14 órakor, közjegyző jelenlétében kisorsoltuk a 2010. április 16. és június 15. közötti időszakra meghírdetett nyereményjátékunk győztesét. A nyereményjátékunk győztese BMW 116i típusú személygépkocsi boldog tulajdonosa lett, gyermekük épp az autó átadása napján született.

2010 június 23-án, 14 órakor, közjegyző jelenlétében kisorsoltuk a 2010. április 16. és június 15. közötti időszakra meghírdetett nyereményjátékunk győztesét. A nyereményjátékunk győztese BMW 116i típusú személygépkocsi boldog tulajdonosa lett, gyermekük épp az autó átadása napján született.

Ezúton szeretnénk minden Kedves Ügyfelünknek megköszönni, hogy az őssejtmegőrzés ezen korszerű módjának igénybevételével cégünket megtisztelték és a nyeremény játékban résztvettek.

Gratulálunk nyertesünknek!

 

Mesenchymális őssejtek: az őssejtterápia ígéretes eszközei (2009-10-04)

Teljes gyógyulás érhető el az 1-es típusú diabetes állatkísérletes modelljében mesenchymalis őssejtek beültetésével, amelyek nemcsak a csontvelőben, de valamennyi...

Teljes gyógyulás érhető el az 1-es típusú diabetes állatkísérletes modelljében mesenchymalis őssejtek beültetésével, amelyek nemcsak a csontvelőben, de valamennyi kötő- és támasztószövetben megtalálhatók, hangzott el a Semmelweis Egyetem Genomikai Hálózat című rendezvénysorozatának szeptember 23-i előadásán.

Az őssejtkutatás egyik legdinamikusabban fejlődő területéről, a mesenchymalis őssejtek terápiás alkalmazásáról számolt be Uher Ferenc, az Országos Vérellátó Szolgálat Őssejtbiológia csoportjának vezetője.

A mesenchymalis őssejtek a szöveti őssejtek közé tartozó, multipotens sejtek, amelyek osteocyta, chondrocyta, illetve adipocyta irányba képesek differenciálódni. (A korábbi reményekkel ellentétben ma már úgy gondolják, hogy ezek a sejtek nem képesek nem ortodox plaszticitásra, vagyis nem differenciáltatható belőlük bármilyen sejt, pl. idegsejt.)

A terápiás célra felhasználható őssejtek legismertebb forrása a csontvelő. Mesenchymalis őssejtek azonban nemcsak itt, hanem valamennyi kötő- és támasztószövetben megtalálhatók, könnyen izolálhatók pl. a zsírszövetből, ami különösen előnyös lehet terápiás szempontból, hiszen a zsírleszívással nyert minták gyakran fiatal és egészséges donoroktól származnak. Az említett szövettípusokból izolált sejtekből heterogén kultúrák növeszthetők (a széles körben elterjed mesenchymalis őssejt elnevezés helyett emiatt helyesebb a mesenchymalis stromasejt elnevezés). Többek között e heterogenitásnak tulajdonítható, hogy a mesenchymalis őssejtek molekulárisan igen nehezen karakterizálhatók, génexpressziós mintázatuk alig különbözik a fibroblast, illetve a myofibroblast sejtekétől.

Terápiás alkalmazásuknak alapvetően három módja van: a transzplantáció, a szervezet saját őssejtjeinek mobilizálása, illetve különböző szövetek, szervek in vitro létrehozása (tissue engineering). Jelenleg a legutóbbi a biotechnológiai cégek által legintenzívebben kutatott terület; nagy nyilvánosságot kaptak azok a kísérletek, amelyekben orrot vagy fület sikerült megfelelő vázszerkezetek felszínén növeszteni. Bár rendkívül nagy igény lenne rá, egyelőre megoldatlan a hyalinporchoz hasonló teherbíró porcszövet és a komplex szerkezetű, vaszkularizált a csontszövet illetve létrehozása.

Az őssejtek transzplantációs alkalmazásáról számos kutató meglepetésére állatkísérletekből az derült ki, hogy a beültetett őssejtek kedvező élettani hatásai nem azok szöveti integrációjának köszönhetők, hanem az általuk termelt trofikus, antiapoptotikus, endogén regenerációt segítő és immunmoduláló faktoroknak. A kutató kiemelte, hogy a transzplantált mesenchymalis őssejtek nem váltanak ki immunválaszt, sőt, lokálisan immunszuppresszív hatást fejtenek ki, feltehetőleg a dendritikus sejtek érésének és antigénbemutató funkciójának gátlása, illetve a regulátor T-sejtek klonális expanziójának serkentése révén.

Ezt a hatást használta ki Uher Ferenc kutatócsoportja az 1-es típusú diabetes állatkísérletes modelljében, amelynek lényege, hogy streptozotocin-kezelés hatására először a pancreas béta-sejtjeinek szelektív pusztulása, majd a kiterjedt sejtpusztulás következtében autoimmun folyamatok idézhetők elő. A kutatók a streptozotocin-indukált diabetesben szenvedő egereknek egerekbe mesenchymalis őssejteket, illetve csontvelősejteket juttattak be. A kezelés hatására az állatoknál teljesen helyreállt a pancreas inzulintermelő funkciója. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy a kísérlet számos különböző szövetből nyert mesenchymalis őssejt transzplantációjával, és a csontvelőátültetéskor szokásosnál jóval enyhébb besugárzást követően is sikeres volt.

Az ígéretes eredmények mellett természetesen rendkívül fontos mérlegelni a terápia lehetséges kockázatait. Ezek közül a legfontosabb a tumorindukáló hatás, amely ebben az esetben elsősorban nem új daganatok keletkezését, hanem metastasis-képzést, illetve lappangó tumorok aktivizálódását jelenti. Érdemes megemlíteni továbbá a fibrosis kockázatát – mint az előadó rámutatott, a normális sebgyógyulás és a kóros hegképződés között igen kényes egyensúly áll fenn.

Az előadás végén a mesenchymalis őssejtek egy igen érdekes tulajdonságáról hallhattunk: génexpressziós mintázatuk alapján egyértelműen igazolták, hogy e sejtek pozicionális memóriával rendelkeznek, vagyis viselkedésük eltérő lehet attól függően, hogy a szervezet melyik részéről származnak. Mandibulából nyert mesenchymalis őssejteket a tibiába átültetve pl. előidézhető a csontszövet regenerációja, ám a tibiából nyert sejtek a törött mandibulában csak sebgyógyulást indukálnak.

Forrás: Medical Tribune Online

 

Professzor McGuckin a Cryo-Save Tudományos Igazgatója (2009-01-05)

Professzor Colin McGuckin, az őssejtkutatás világszerte ismert és elismert tudósa 2009. január 5-étől a Cryo-Save tudományos igazgatója.

A Cryo-Save tudományos igazgatójaként Colin McGuckin professzor az új tudományos és technikai eljárások alkalmazásáért és az őssejt-megőrzés fejlesztésének elősegítéséért tevékenykedik Európa vezető őssejtbankjának kötelékében.
McGuckin professzor az őssejt-tudomány úttörője, munkacsoportjával ő hozott létre először "mini-májat" emberi köldökzsinórvérből illetve bizonyította egyéb más szövettípus - például idegszövet, vérerek előállításának lehetőségét köldökzsinórvér-őssejtekből. Munkatársaival a közelmúltban mesterséges "hasnyálmirigy-szigeteket" hozott létre, amelyek a szervezetben az inzulintermelésért felelősek. Az eredmény nagy jelentőségű lehet a cukorbetegség kezelésében.

Egy közelmúltban készült interjúban McGuckin professzor elmondta: "Hivatásom, hogy köldökzsinórvérrel gyógyítsam a betegeket. Úgy gondolom, hogy a Cryo-Save tevékenysége, köszönhetően a köldökzsinórvér megőrzését célzó innovatív és felelősségteljes programjának, lehetővé teheti, hogy célunkat gyorsabban, minél több beteg kezelésével, nemzetközi szinten érhessük el. Az őssejt-kezelések fejlődésének üteme megköveteli, hogy már most gondoljunk nemzeteink jövőbeli egészségügyi szükségleteire."

Rob Koremans, a Cryo-Save vezérigazgatója elmondta: "Erre a jelentős tudományos ismeretanyagra építve erősíthetjük cégünk stabilitását és fejleszthetjük szolgáltatásainkat. McGuckin professzor csatlakozása újabb lépés azon az úton, melynek célja, hogy a Cryo-Save, szakmai területén, nemzetközi szinten előkelő helyzetét erősítse."

McGuckin professzor már 20 éve dolgozik őssejtekkel. Olyan szakember, akinek szaktanácsaira a világ számos kormányzata, tudományos illetve egészségügyi intézménye támaszkodik, többek között az USA Szenátusa, az ENSZ (Genf), valamint a francia, a brit, az osztrák és a német országgyűlés. Colin McGuckin, a Cryo-Save-ben betöltött funkciója mellett az Európa Parlament elnökének védnökségével 2008-ban útra bocsátott Novus Sanguis konzorcium elnöke is. A Novus Sanguis célkitűzése a őssejtkutatók és az orvosi gyakorlatban tevékenykedő szakemberek közötti híd kiépítése az egész világon, hogy közösen dolgozzanak módszereket a gyakori betegségek, mint például szív- és érrendszeri vagy a cukorbetegség kezelésére új tudományos megközelítéssel, a szövet- szervregeneráció segítségével.

A Cryo-Save-ről
A Cryo-Save Európa vezető őssejtbankja. A cég az őssejtek fagyasztásos tárolása terén végez alapvető fontosságú kutatásokat. A kutatásban öt európai egyetem, valamint a Fraunhofer Institute for Biomedical Engineering (IBMT) is részt vesz, amely az EU támogatását élvező CRYSTAL projekt része.
Témához kapcsolódó híradásokból:
http://www.youtube.com/watch?v=kjI1c1P81pI&feature=related
http://www.csakjohirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1960&Itemid=45
http://www.mtv.hu/videotar/?tag=7974

 

A minták megőrzése Indiában is elindult (2008-11-27)

A Cryo-Save a bangalore-i laboratóriuma révén már Indiában és Délkelet-Ázsiában is biztosítani tudja az őssejtmegőrzés lehetőségét.

A Cryo-Save India ennek a felemelkedőben lévő szektornak az „úttörője. Fontos szerepet kíván vállalni abban, hogy minél szélesebb körben, ismertesse a köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének lehetőségét és jelentőségét, tájékoztassa a közvéleményt az őssejt-terápia nyújtotta lehetőségekről a regeneratív medicina területén.
Napjainkban, amikor egyre nő a cukorbetegek, a szív-érrendszeri betegségekben szenvedők száma, miközben új fertőző betegségek jelennek meg, biotechnológia kulcsszerepet játszik olyan országokban mint India, ahol a népesség meghaladja az egymilliárd főt, és évente több mint 25 millió gyermek születik. Mára India lett az egyik legfontosabb ország az őssejtkutatások területén. Az indiai tudományos- és technológiai, illetve egészségügyi- és családügyi minisztériumok olyan javaslatot dolgoztak ki, amely szerint közösen folytatnák az ország vezető akadémiai és kutatóintézeteiben folyó kiterjedt őssejtkutatások menedzselését.

 

Angol kutatók a Cryo-Save Sejtbank szimpóziumán (2007.09.28.)

2006 őszén jelentette be a Newcastle-i Egyetem két kutatásvezető professzora, Colin McGuckin és Nico Forraz, azt a világszinten is kiemelkedő tudományos eredményt, mely szerint első ízben sikerült emberi májszövetet alkotniuk köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználásával. Az eseményről a magyar sajtó is beszámolt. A Cryo-Save fontosnak tartja, hogy Magyarországon mind ismertebbé váljanak a köldökzsinórvér-őssejtek egyre szélesebb körű gyógyászati alkalmazásának lehetőségei, valamint az ezzel foglalkozó kutatások eredményei. Ezen célkitűzéseknek kívánt szolgálni, amikor meghívta Colin McGuckin professzort és Dr. Nico Forrazt, hogy kutatásaik legújabb eredményeiről első kézből tájékozódhasson a hazai közvélemény. A szimpóziumra 2007. szeptember 28-án került sor Budapesten.

A fejlődő humán egészségügyi kutatásoknak etikailag szilárd és tudományosan megbízható modellekre van szüksége a jövő gyógymódjainak kifejlesztéséhez. Az őssejtek, a szervezetben található összes szövet és szerv ősei, laboratóriumi körülmények között meghatározott szövetekké alakíthatóak, ezáltal a gyógyászat fejlődésének nagy reményeit jelentik.

Az őssejteknek alapvetően két fő típusát különböztetjük meg: az embrionális, valamint a kifejlett szervezetből nyerhető, ún. szöveti-őssejteket. Az őssejtek klinikai alkalmazása már évtizedek óta bevett gyakorlat a modern gyógyászatban, eddig több mint 85 betegség kezelésére használják, mint például a vér-vérképzőszervi betegségek (leukémia, lymphoma, és sarlósejtes vérszegénység), immunhiányos betegségek stb.

A Prof. McGuckin és Dr. Forraz által vezetett newcastle-i Őssejt-kutató Központ bebizonyította, hogy a köldökzsinórvér igen fejletlen, és ezért kiváló minőségű őssejteket tartalmaz, melyeknek rendkívüli képességük, hogy többféle szövetté fejlődhetnek, többek között agy, máj, érfal, vér és hasnyálmirigy szövetekké. A Prof. McGuckin és Dr. Forraz által vezetett kutatócsoport világszinten is elismert eredményei nagyban segítik a humán egészségügyi kutatásokat és klinikai fejlesztéseket. Köldökzsinórvérből származó őssejteket olyan sejtekké alakítottak, amelyek a hasnyálmirigyben inzulint előállító sejtekhez hasonlítanak. Az I-s típusú cukorbetegségnél a beteg immunrendszere támadja meg a hasnyálmirigyet.

Jelenleg egy olyan új klinikai megoldáson dolgoznak, amelyben a köldökzsinórvér-őssejteket arra használják, hogy lecsendesítsék a betegek immunrendszerét. De ugyanabból a köldökzsinórvér-egységből származó őssejtekből olyan sejteket is terveznek, amelyek képesek inzulint termelni, és ezáltal szabályozni a vércukorszintet. Egy évvel ezelőtt szenzációként járta be a világot a hír, hogy a Prof. McGuckin és Dr. Forraz által vezetett kutatócsoport köldökzsinórvér-őssejtből májszövetet hozott létre, amely azon túl, hogy a májbetegségben szenvedőknek nyújthat segítséget, a gyógyszerkutatásokban is jelentős előrelépést jelent.

Ez is kiemelkedő jelentőségű, mivel a jövőben egészséges emberi sejteken, illetve májszöveteken lehet a gyógyszereket tesztelni, még a klinikai vizsgálat előtt, s így a gyógyszergyárak a fejlesztés korábbi szakaszában pontosabban tudják előre jelezni a kedvezőtlen mellékhatásokat.

 

Őssejt kezelés gerincvelői sérülésekre (2005-06-20)

Őssejtek segítségével jelentősen javítani tudták a gerincvelő-sérülésben szenvedő patkányok állapotát amerikai orvosok. A mozgássérült állatok a terápia után látványos gyógyulásnak indultak. "Egy tervezett másik kezelés nemcsak a friss, hanem a krónikussá vált gerincvelő-sérülések gyógyítására is alkalmas lehet" - mondta bizakodva az [origo]-nak a kutatás vezetője.

A Kaliforniai Egyetem kutatói emberi embrionális őssejteket vettek rá egy új technika segítségével, hogy ún. korai fejlettségű oligodendroglia sejtekké alakuljanak. E speciális sejteket injekciózták be a patkányok szervezetébe, a gerincvelői sérülések helyén. Azoknak az állatoknak a mozgásában, amelyek hét nappal a sérülés időpontja után kezelésben részesültek, egyértelmű javulást lehetett látni. Járásuk két hónap múlva már sokkal jobb volt, mint nem kezelt társaiké. A kutatók eredménye rámutat arra, milyen hatékonyan lehetne a gerincvelői sérülésekből származó bénulásokat a betegség korai stádiumában őssejtek segítségével gyógyítani.

A gerincvelő leggyakrabban akkor sérül, ha a csigolyacsontok kificamodnak, eltörnek vagy túlságosan elmozdulnak. Ekkor a gerincvelői szövetben bevérzés, duzzadás jön létre, s ez a csigolyák által formált csontos csatornákban futó idegpályák roncsolódásához vezethet. Az idegkötegek sérülése miatt a mozgást irányító idegi impulzusok esetleg nem tudnak az agyból a test különböző pontjaiba eljutni, és az érzéseket közvetítő jelek sem érkezhetnek meg a végtagokból az agyba. Attól függően, hogy a gerincvelő mely szakaszán történik sérülés, a test különböző területei bénulhatnak le.

"A gerincvelői sérülések gyógyítására tett legtöbb eddigi kísérlet során úgy próbálták meg betölteni a sérült területen keletkezett 'rést', hogy valamilyen módon a megmaradt szövetet célozták meg, igyekeztek újra működésre bírni, visszaállítani a funkcióját. A mi módszerünk ettől abban különbözik, hogy új sejteket juttatunk be a sérült területre, és ezektől reméljük a javulást" - mondta az [origo]-nak dr. Hans S. Keirstead, a Kaliforniai Egyetem Reeve-Irvine Kutatóközpontjának professzora. Terápiájuk lényege, hogy az őssejtekből kialakított korai fejlettségű oligodendroglia sejtek a sérült gerincvelői szövetbe juttatva teljesen kifejlődnek és megtapadnak, beépülnek azokra a területekre, ahol szükség van rájuk. Az oligodendroglia sejtek a központi idegrendszer működésében kulcsszerepet játszanak, hiszen az ő feladatuk a nélkülözhetetlen mielin nevű anyag előállítása. Így alakul ki az idegsejtek hosszú nyúlványait (axonjait) védő ún. mielinhüvely, amely egy elektromos kábel szigetelőréteghez hasonlít. A mielin növeli a jelátvitel sebességét és megbízhatóságát az idegrostok mentén. A gerincvelő megbetegedése vagy sérülése esetén az idegpályák közti mielinhüvelyek is roncsolódhatnak, és a fellépő mozgási, valamint érzékelési zavarokat nagyrészt ez okozza. A megtapadó friss oligodendroglia sejtek a mielin újratermelésével viszont nagyban hozzájárulhatnak a sérült régió regenerálódásához.

Biztató eredmények

Az előzetes várakozások beigazolódtak: miután a beinjekciózott sejtek a patkányok szervezetében teljesen kifejlett oligodendroglia sejtekké differenciálódtak, a gerincvelő megfelelő területére vándoroltak. Ahogy ezek a friss sejtek körbevették a sérült neuronokat, mielin termelésébe kezdtek, s amint említettük, két hónapon belül már érzékelhetően javult az eredetileg részlegesen lebénult állatok mozgása.

A kezelés azonban kizárólag azoknál a patkányoknál volt hatékony, amelyek hét nappal sérülésük után kapták meg a terápiát. Amikor a kutatók már tíz hónapja kialakult gerincvelői sérülésben szenvedő állatokat akartak gyógyítani, ugyanezzel a módszerrel sikertelenül próbálkoztak. Hiába tudtak a beültetett sejtek ebben az esetben is megtapadni és életben maradni a károsodott szövetben, mielin előállítására már képtelenek voltak.

Eszerint az új terápiát egyelőre csak egészen friss (akut) sérülések kezelésére lehetne használni, idült (krónikus) problémák orvoslására nem. A gerincvelő károsodása a sérülést követő néhány hétben tekinthető akutnak, a krónikus időszak pedig csak pár hónap elteltével kezdődik. Korábban is úgy gondolták a tudósok, hogy a gerincvelő őssejtterápiáját a sérülések akut stádiumában lehet majd sikeresen alkalmazni, amikor még a megrongálódott szövet könnyebben tud regenerálódni. "Módszerünket mi is csak akut gerincvelői sérülések kezelésére dolgoztuk ki. Egy krónikus sérülés sokban különbözik egy akut sérüléstől, gyógyítása ezért egész más megközelítést is igényel. A krónikus sérülés esetén ugyanis a károsodott szövetben már sok heg alakult ki, amelyek az idegsejtek axonjait veszik körbe. Valószínűleg ez a hegesedés gátolja meg az általunk beültetett sejteket abban, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki az idegsejtek axonjaival, illetve köréjük csoportosuljanak" - magyarázta Hans S. Keirstead professzor, aki kérdésünkre elmondta: jelenleg egy másik kezelésen is dolgoznak, amely "kikerülné" a heget, és így talán nem csak akut, hanem krónikussá vált sérülések gyógyítására is alkalmas lehetne.

Az amerikai kutatócsoport munkája már eddig is felhívta a figyelmet arra, milyen meghatározó probléma a mielin hiánya a sérült gerincvelői szövetben, és az utánpótlását biztosító sejtek beültetésével milyen hatékonyan lehetne orvosolni a sérülések okozta bénulásokat.

Forrás: Origo

 

Testvérei őssejtjeivel gyógyították meg a kisfiút (2004-11-08)

A paviai San Matteo kórház onkológiai és hematológiai intézetének orvosai a világon az elsők között végeztek olyan operációt, melyben egy hemoglobinképződési rendellenességben szenvedő kisfiút, saját ikertestvérei köldökzsinórvér-őssejtjeivel gyógyítottak meg.

A paviai San Matteo kórház onkológiai és hematológiai intézetének orvosai a világon az elsők között végeztek olyan operációt, melyben egy hemoglobinképződési rendellenességben szenvedő kisfiút, saját ikertestvérei köldökzsinórvér-őssejtjeivel gyógyítottak meg.

Egy thalassemiában szenvedő, 5 éves kisfiú gyógyult meg iker testvérei köldökzsinórvér-őssejtjei felhasználásával. Professzor Franco Locatelli és munkatársai azért tekintik a beavatkozást egyedülállónak, mert a világon elsőként használtak fel olyan őssejt-mintákat, melyek a beteg újszülött ikertestvéreitől származtak, továbbá az eredmények azt mutatják, hogy az őssejt transzplantáció forradalmasíthatja az olyan betegségek gyógyítását - mint például a thalassemia - melyek specifikus kezelésének módja jelenleg még ismeretlen.

"A kivételes jellegű operáció"

A szakemberek a műtéti beavatkozás előtt részletesen megvizsgálták az ikrek őssejtjeinek tulajdonságait és meghatározták azt a sejtszámot, mely a beteg testvérük sikeres kezeléséhez szükséges. Ugyanis ez a különleges beavatkozás pontos tervezést igényel, mert egy sikeres őssejt átültetésnek az alapja, hogy a donor, jelen esetben az ikertestvérek, és a recipiens, tehát a beteg kisfiú sejtjeinek antigén jellemzői azonosak legyenek. Ennek okaként a másik személy sejtjeit felhasználó transzplantációnak az a korlátja, hogy az átültetéshez csak megfelelő tulajdonságokkal rendelkező őssejtek használhatók fel. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a köldökzsinórvér eredetű őssejtek nagyobb valószínűséggel alkalmazhatók vér szerinti rokonok, testvérek transzplantációjában, mint az a hagyományos sejt beültetés esetében tapasztalható. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a testvérek őssejtjeinek összeférhetőségi mutatói ideálisnak tekinthetők a transzplantáció szempontjából. Ez a felismerés tehát azt jelentette, hogy az ikrek őssejtjeinek transzplantációja megvalósítható, mely kivételes lehetőséget teremt a thalassemiában szenvedő testvérük gyógyításában.

Szemtanúi vagyunk egy új korszak születésének

Ez a "történelmi fontosságú" eredmény egy újabb bizonyíték arra, hogy a köldökzsinórvér eredetű őssejtek kivételes képességüknek köszönhetően, sikeresen felhasználhatók hemoglobin és vérképzési rendellenességben szenvedő betegek gyógyítására, továbbá a biztató eredmények azt mutatják, hogy az őssejtek képesek a károsodott sejteket kijavítani, mely alapjául szolgál az idegrendszeri, az érrendszeri, stb. betegségek kezelésében.

Forrás: Pavia

 

Új reménysugár a gyermekkori szemideghártya-daganat kezelésére (2003-06-24)

A rák számos módon, különféle tüneteket okozva támadhatja meg a szervezetet. Sok esetben a rosszindulatú daganatos betegségek halálos kimenetelűek, nehezen gyógyíthatók. A gyermekkori daganatos betegségek egyik típusa a retinoblasztóma, azaz a szemideghártya daganata. A retinoblasztóma gyógykezelésében is az elsődleges cél, hogy a tumor kiterjedését megakadályozzák, és e rosszindulatú sejteket maradéktalanul eltávolítsák a szervezetből. Ez sajnos nagy erőfeszítést jelent az orvosok számára.

 

Őssejt-terápia a sarlósejtes anémia kezelésére (2002-06-05)

Köldökzsinórvérből származó őssejtek átültetésének köszönheti életét egy 15 éves kisfiú, Keone Penn, aki 6 hónapos kora óta sarlósejtes anémiában szenved.

 

Collin története (2001-10-21)

A Minnesota-i Egyetem Gyermekkórházának orvosai köldökzsinórvérből származó őssejt beültetést hajtottak végre egy 8 éves adrenoleukodystrophiában szenvedő kisfiún.